3.8.16

Ανακαλύφθηκε ναός ιωνικού ρυθμού στη Γερόνησο Πάφου


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στη Γερόνησο που διεξήχθη υπό τη διεύθυνση της δρος Joan Breton Conelly, καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης. Στην ανασκαφή συμμετείχαν οκτώ προπτυχιακοί και πτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου. Διενεργήθηκαν ανασκαφές εντός του ιερού που έχει ανακαλυφθεί στη βραχονησίδα έφεραν στο φως πλήθος οστράκων και επιγραφών του τέλους της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που μελετά αυτό το υλικό είναι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton Άγγελος Χανιώτης, ο οποίος συνεπικουρείται από τον δρα Benjamin Wieland του Πανεπιστημίου Fribourg.

Οι εργασίες του 2016
Οι εργασίες της περιόδου 2016 επικεντρώθηκαν στη μελέτη της αρχιτεκτονικής των κτηρίων που έχουν αποκαλυφθεί στη Γερόνησο. Ο καθηγητής Pieter Broucke του Middlebury College στο Vermont ανέλαβε τη μελέτη των λαξευτών δόμων, των αρχιτεκτονικών μελών καθώς και των αρχιτεκτονικών αναγλύφων που έχουν έλθει στο φως κατά τις ανασκαφές στη Γερόνησο. Τα αρχιτεκτονικά μέλη ανήκουν σε μικρό ναό ιωνικού ρυθμού, ο οποίος βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο του νησιού. Ο ναός είχε ανεγερθεί πάνω σε υπερυψωμένη βάση (podium) πλάτους 8,47 μ., είχε επιμελημένη, επιχρισμένη τοιχοποιία και δίνει την εντύπωση μαρμάρινου οικοδομήματος. 
Το οικοδόμημα είχε κεντρική θύρα πλαισιούμενη από δύο εντοιχισμένους κίονες ιωνικού ρυθμού, οι οποίοι στήριζαν ιωνικό επιστύλιο με οριζόντιο γείσον. Η οροφή του ναού ήταν δίρριχτη επικλινής με αετωματικές απολήξεις στις δύο στενές πλευρές, ενώ οι μακρές πλευρές κατέληγαν σε επικρανίτιδα με ιωνικό κυμάτιο.

Στις ανασκαφές της Γερονήσου συμμετείχαν πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές, αλλά και επιστήμονες και καθηγητές από ξένα πανεπιστήμια. Ο  μεταπτυχιακός φοιτητής Luca Cherstich μελέτησε τους λαξευτούς τάφους, στην προσπάθεια αποσαφήνισης της σχέσης της Γερονήσου με την κοινωνία της απέναντι ενδοχώρας και τον ρόλο της στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου. Ο αρχιτέκτονας Richard Anderson συνέχισε την εργασία της τρισδιάστατης επισκόπησης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων στο νησί. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Jolanta Mlynarczyk συνέχισε τη μελέτη της κεραμεικής, ενώ ο Mariusz Burdajewicz ολοκλήρωσε τη μελέτη των υάλινων ευρημάτων. Τέλος ο δρ Paul Croft του Lemba Archaeological Field Station μελέτησε τα οστά ζώων που έχουν ανακαλυφθεί στη Γερόνησο.Η Γερόνησος
Η Γερόνησος είναι ένα μικρό νησί απέναντι από την  ακτή του Άγιου Γεωργίου Πέγειας στην επαρχία Πάφου και υπήρξε σημαντικός λατρευτικός χώρος κατά την ύστερη Ελληνιστική περίοδο, μιας και στη νησίδα υπήρχε το ιερό του Απόλλωνα. Στο νησί έχουν αποκαλυφθεί πολλά κτήρια τα οποία δείχνουν συνεχή κατοίκηση εδώ και 5.000 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts Of The Week

Αναγνώστες

Translate

... ---------------------------------------------------------------------------