20.2.17

Αρχαία ελληνικά αγάλματα από το 500π.Χ., ντυμένες με τούλια. "Είναι ντροπή"

Πρίν λίγες μέρες η Ελλάδα αρνήθηκε να παραχωρήσει τον Παρθενώνα στον οίκο Gucci, αλλά η πόλη του Ακράγαντα, στην Σικελία, αποφάσισε να καλέσει τον οίκο μόδας Gucci να οργανώσει επίδειξη μόδας στους αρχαιοελληνικούς ναούς της.Αυτήν δεν είναι η πρώτη φορά για ένα ιταλικό μουσείο.
Θύελλα ξέσπασε στην Ιταλία όταν φωτογράφος έντυσε διάσημα ελληνικά αγάλματα 2.500 ετών με λεοπάρ αποκαλυπτικά εσώρουχα και ροζ φτερωτή γιρλάντα. Οι «Πολεμιστές του Ριάτσε» είναι δύο από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και φιλοξενούνται στο μουσείο του Ρέτζιο της Καλαβρίας.

Ο γάλλος φωτογράφος Ζεράλντ Μπρουνό, ο οποίος δηλώνει μαθητής του Άντι Γουόρχολ, εμπνευστή της «ποπ άρτ», θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ανανέωσης και μάχεται τις προκαταλήψεις. Η έφορος αρχαιοτήτων της Καλαβρίας, όμως, απαντά ότι «πρόκειται για σαφές ολίσθημα» και προσθέτει ότι ουδείς έδωσε ποτέ την απαιτούμενη επίσημη άδεια στον γάλλο φωτογράφο.
ΝΤΡΟΠΗ!
Το μουσείο χαρακτήρισε φρικτές τις φωτογραφίες, ενώ πολιτικός της περιοχής ζήτησε δικαστική έρευνα. Οι εικόνες αυτές δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα Dagospia. Ο ιταλικός τύπος κάνει λόγο για «πρόκληση», η οποία είναι δύσκολο να καθοριστεί αν ξεπερνά ή όχι τα όρια της σύγχρονης τέχνης.


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρέτζιο στην Καλαβρία στεγάζει τα δύο αγάλματα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα πΧ. Οι πολεμιστές του Ριάτσε, σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους και ιστορικούς τέχνης, και ιδίως με τον Ιταλό Πάολο Μορένο, είναι έργο του Φειδία. Ανασύρθηκαν από τον βυθό της θάλασσας, στ΄ανοιχτά του Ρήγιου της Καλαβρίας, τον Αύγουστο του 1972.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts Of The Week

Αναγνώστες

Translate

... ---------------------------------------------------------------------------