7.3.17

Διπλός πέλεκυς από το σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου με 4 σημάδια στη Μινωική Γραμμική Α


Υπάρχουν εκατοντάδες χάλκινοι διπλοί πέλεκεις, είκοσι πέντε χρυσοί και επτά αργυροί που στο σύνολό τους προέρχονται από το Σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου. Ένας από τους αργυρούς, που τώρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου (AR Zf 2), φέρει τέσσερα σημεία σε μινωική γραμμική Α γραφή.

Η Επιγραφή Σε Γραμμική Α Γραφή Από Το Αρκαλοχώρι
Οι επιγραφές του Σπηλαίου μελετήθηκαν από τον κο Νικόλαο Μπουφίδη, λίγο μετά την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β γραφής από τον κο Michael Ventris το 1952. Αυτό που μπορεί κανείς να «διαβάσει» σε αυτήν, αν συγκριθεί με τις φωνητικές αξίες της Γραμμικής Β γραφής, ως μία υπόθεση εργασίας, είναι I-DA-MA-TE.

Μια συγγενική σε αυτήν επιγραφή ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε λίθινο αγγείο προερχόμενο από το Ιερό Κορυφής του Αγ. Γεωργίου στο Βουνό, πάνω από το μινωικό οικισμό και λιμάνι στο Καστρί των Κυθήρων και όντας σε οπτική επαφή με την Κρήτη. Σε αυτήν κανείς διαβάζει DA-MA-TE (KY Za 2), που αποτελεί άλλη μια αναφορά προς τη Μεγάλη Μητέρα της Μινωικής Κρήτης. Το ενεπίγραφο αγγείο των Κυθήρων επίσης ομοιάζει με το ενεπίγραφο ….. από τον Τρούλο Αρχανών (TL Za 1).
Η Μητέρα Θεά της Μινωικής Κρήτης προς την οποία προσφέρονταν διάφορα αφιερώματα στο ιερό Σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου, συνέχισε να λατρεύεται ακόμη και μετά την καταστροφή της οροφής του Σπηλαίου, πάνω από τη νότια είσοδό του. Ο λόφος ήταν ήδη σε χρήση από τη Νεολιθική εποχή και συνέχισε να είναι κατά τη μινωική, ελληνορωμαϊκή και ελληνιστική περίοδο, μέχρι σήμερα ως χώρος κατοίκησης και λατρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts Of The Week

Αναγνώστες

Translate

... ---------------------------------------------------------------------------